Solbullar

posted in: Bullar, Recept | 0
Solbullar
 
Förberedning
Tillagnings tid
Totalt tid
 
Saftiga vaniljkrämsfyllda bullar som skiner som små solar på kakfatet.
Recept:
Recept typ: Bullar
Ingredienser
  • 13 dl vetemjöl, ca 800 g
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 150 g smör, rumsvamt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • Fyllning
  • ca 4 dl vaniljkräm
  • Pensling & garnering
  • 1 ägg
  • smör, smält
  • strösocker
Instruktioner
  1. Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och nystött kardemumma i en stor bunke eller i en assistent. Klicka i smöret.
  2. Smula jästen över ingredienserna samt uppvärmd mjölk, ca 37 grader.
  3. Bearbeta allt till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter. Det tar ca 5 min. Har du ingen assistent så använder du en elvisp försedd med degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  4. Kör några varv med maskinen. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 delar och rulla varje del till en slät bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min.
  6. Vispa till en tjock vaniljkräm från pulver eller koka egen. Häll krämen i en spritspåse. Det går även bra med en kraftig plastpåse där du klipper ett hål i det ena hörnet.
  7. Sätt ugnen på 250 grader. Gör ett hål med fingret i varje bulle. Fyll hålet med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i ca 10 min.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min. Låt dem svalna.
  9. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och rulla/doppa dem i strösocker.
 

Comments are closed.