Källarfranska

posted in: Bakning, Bröd | 0
Källarfranska
 
Förberedning
Tillagnings tid
Totalt tid
 
KALLJÄSNING: På kvällen: Gör degen enligt receptet och använd rumsvarmt vatten i stället för fingervarmt i degen. Låt den färdiga degen jäsa i ca 45 min i rumstemperatur. Baka ut frallorna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i kylen under natten. På morgonen: Ta fram bröden i rumstemperatur. Sätt på ugnen och grädda bröden enligt receptet. Sockret i degen tillsätts för en effektivare jäsning men det förbränns under jäsningsprocessen.
Recept:
Recept typ: Bröd
Portioner: 30 st
Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 4 dl rågsikt
  • 8–10 dl vetemjöl
Instruktioner
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.
  4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.
  5. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
 

Lämna ett svar