Vitt bröd

posted in: Bakning, Bröd, Recept | 0
Vitt bröd
 
Förberedning
Tillagnings tid
Totalt tid
 
Recept:
Recept typ: Bröd
Mat: Svenskt
Portioner: 40
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 37o, häll det i bunken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och hälften av vetemjölet, rör om kraftigt.
  3. Tillsätt resten av vetemjölet, lite i taget och arbeta degen väl så att den blir blank och smidig, 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  4. Låt degen jäsa 20 min under bakduk, arbeta ner den och låt jäsa en gång till, ca 20 min.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela den i 30, 10 eller 2 bitar och baka ut dem till runda eller avlånga kuvertbröd, avlånga portionsbaguetter eller släta formbröd.
  6. Lägg kuvertbröd och baguetter på smorda eller bakpappersklädda plåtar, formbröden i smorda formar.
  7. Jäs bröden ca 20 min
  8. Grädda kuvertbröden i 250o ca 8 min, baguetterna i 225o ca 15 min, formbröden i 175o ca 35 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
 

Lämna ett svar