Vitt bröd
Förberedning
Tillagnings tid
Totalt tid
Recept: Susanne
Recept typ: Bröd
Mat: Svenskt
Portioner: 40
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm vattnet till 37o, häll det i bunken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och hälften av vetemjölet, rör om kraftigt.
- Tillsätt resten av vetemjölet, lite i taget och arbeta degen väl så att den blir blank och smidig, 5 min i maskin eller 10 min för hand.
- Låt degen jäsa 20 min under bakduk, arbeta ner den och låt jäsa en gång till, ca 20 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela den i 30, 10 eller 2 bitar och baka ut dem till runda eller avlånga kuvertbröd, avlånga portionsbaguetter eller släta formbröd.
- Lägg kuvertbröd och baguetter på smorda eller bakpappersklädda plåtar, formbröden i smorda formar.
- Jäs bröden ca 20 min
- Grädda kuvertbröden i 250o ca 8 min, baguetterna i 225o ca 15 min, formbröden i 175o ca 35 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.